ACHEON
( ilość produktów: 1 )Achajskie winiarstwo koncentruje się na produkcji wina z rodzimych greckich odmian, uprawianych w górzystych regionach Aigialii. Celem winnicy ACHEON jest produkcja wysokiej jakości win, które wzmocnią rozwój regionu i rozsławią go na całym świecie. Rodzina Katsikostas rozpoczęła produkcję win w 1946 r., a dziś rodzinny interes prowadzi już trzecie pokolenie - enolożka Sosana Katsikosta wraz z bratem Lucasem. W winnicach rosnących na zboczach Aigialii ciągle uprawia się szeroką gamę lokalnych winogron, w tym Roditis, Sideritis, Moscato czy Mavrodaphne.
Winnice Acheon rozciągają się na wysokości 300-1000 m n.p.m. i chronione są przed wysokimi temperaturami przez bryzę z zatoki Korynckiej. Krainę bogatą w wapienne gleby przecina siedem rzek, które przechodzą w potoki a te z kolei w strumienie. Wyjątkowe warunki atmosferyczne, które idealnie komponują się z glebą, sprawiły, że okolica jest jedną z najlepszych stref winiarskich a winnica Acheon jedną z najładniejszych w Grecji.